Het ontstaan van Mahjong

Ongeveer 500 jaar voor Christus zou in China de filosoof Confucius het spel Mahjong bedacht hebben. Deze filosoof ontwierp dit spel met als doel om mee te gokken. Het spel kent dus een lange geschiedenis.
Het spel werd van 1949 tot 1985 in China door het communisme verboden.

oud spel
deksel van het oude spel

Rond 1900 werd het Mahjong spel voor het eerst in de westerse wereld geïntroduceerd, eerst in een kolonie in Shanghai, toen in Amerika en Japan en uiteindelijk ook in Europa en Nederland. Ook werden de spelregels zo aangepast dat het gokken niet meer zo’n grote rol kon spelen.

Mahjong werd in Amerika vooral gespeeld door vrouwen en rond de jaren 30 waren er zoveel varianten van het spel omdat iedereen zijn eigen spelregels maakten. Standaardisatie kwam pas in 1937, toen de National Mah Jongg League (NMJL) werd opgericht samen met het eerste Mahjong spelregelboek “Maajh: The American version of the ancient Chinese game”.

Mahjong in Nederland

De eerste keer dat het woord Mahjong in Nederland valt is als een man uit Amsterdam de krant aanschrijft met de vraag of dit spel, dat naar zijn eigen zeggen al 100 jaar in China wordt gespeeld, ook al bekend is in Nederland. De krant kan hem niet helpen maar 2 oplettende lezers kunnen dat wel.

Het spel wordt naar Nederland gehaald en wordt steeds populairder. Het Amerikaanse spelregelboek wordt vertaald naar het Nederlands en de spellen zijn bijna niet aan te slepen in de winkels.
Het bedrijf Perry & Co (later Perry Sport) importeert de spellen als eerste uit Amerika en ze worden verkocht voor 1 gulden en 25 cent (0,57 euro)

Mahjong begint weer op te bloeien in de jaren 50. Niet zo heftig als de eerste keer maar wel veel langer. Er komen steeds meer Mahjongclubs en er wordt een Nederlandse bond opgericht.

De Nederlandse Mahjong Bond (NMB) is op 8 februari 2004 opgericht. De doelen die hierbij gesteld waren: bekendheid geven aan het Mahjongspel, toezien op spelregels, organiseren en helpen bij het organiseren van activiteiten op het gebied van Mahjong. Officiële statuten waren aanwezig en de NMB werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 30198455.

Wilt u meer en vooral leuke dingen lezen over dit mooie spel, kijk dan eens op :
www.mahjongmuseum.nl